Kijk eens rond onder de grond!
Dat het riool onder de grond zit, dat weet iedereen. Maar hoe ziet een rioolstelsel eruit? Waar gaat het afvalwater heen? En waarom kun je geen vochtige doekjes of vet door het toilet spoelen? Wij vertellen je er graag over, want het riool is meer dan een systeem van buizen, putten en pompen. Het is een veilige en hygiënische afvoer voor afval- en hemelwater. Scroll snel naar beneden!
Hemelwater en afvalwater
Kort door de bocht is het riool bedoeld voor het afvoeren van water. Daarbij maken we onderscheid tussen hemelwater en afvalwater. Dit onderscheid gebeurt doorgaans ook onder de grond. We spreken dan van een gescheiden riool. Wanneer hemelwater en afvalwater in hetzelfde riool terechtkomen, dan noemen we dat een gemengd riool.
Het riool onderhouden
Het riool onderhouden doen we samen. Jij kunt dat doen door geen afval, verf of vetten door de wasbak, het toilet of in putten te spoelen. En ook vochtig toiletpapier kan meestal niet door het riool worden gespoeld. Wij doen het door de kwaliteit van het riool in kaart te brengen. Zo achterhalen we beschadigingen of verzakkingen. Vervolgens kunnen wij veel van deze beschadigingen ook repareren. Partners van ons helpen bij het reinigen van het riool. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een schone natuur en veilige samenleving.
De historie van het riool
Al vroeg in de tijd had men door dat het afvoeren van vervuild water belangrijk is. Rond 1850 werd ontdekt dat veel ziekten verspreid worden door het vieze water wat door de steden stroomde. In deze tijd is bedacht dat men aan huis poepemmers verzameld, welke met paard en wagen door de tonnenboer worden opgehaald. Deze werden uiteindelijk geleegd in putten of rivieren. Halverwege de 19e eeuw ontwikkelde de industrie zich erg snel. Snel groeiende steden met slechte sanitaire voorzieningen kregen te maken met zware epidemieën. In deze tijd werd duidelijk dat afvalwater beter verzameld moest worden. In Londen is de eerste moderne riolering uiteindelijk ontworpen en aangelegd.
Riolering nu
Het riool in Nederland is tegenwoordig een stelsel van circa 150.000 kilometer lang. Dit stelsel van buizen zorgt ervoor dat bijna 100% van de gebouwen en huizen is aangesloten op het riool. Ook in Nederland is de volksgezondheid enorm verbeterd sinds de aanleg van het riool. De riolering mag dan onzichtbaar zijn onder de grond, maar het is een belangrijke schakel in de volksgezondheid.
Wat doet M.J. Oomen Moerdijk?
Bij M.J. Oomen Moerdijk weten we alles van rioolbeheer, leidinginspecties, leidingrenovaties en weginspecties. We werken met de laatste innovaties, zoals het inspecteren met drones. We hechten belang aan duurzaamheid en denken altijd mee met onze opdrachtgever. We verwerken onze diensten digitaal, waardoor de opdrachtgever altijd en overal mee kan kijken met de actuele data. Dit alles maakt dat M.J. Oomen Moerdijk marktleider is binnen de rioolbranche.